18 Mart 2012 Pazar

Fenerbahçe Neden Kurucusunun Adını Hiçbir Tesise Vermez?

 

Galip Kulaksızoğlu, Galatasaray Liseli ve aynı zamanda Galatasaraylı bir futbolcudur. Kulaksızoğlu aynı zamanda Fenerbahçe’nin kurucularındandır.
Nasıl mı?
Galatasaray’ın eski yöneticilerinden Avukat Haluk Uğur’un rahmetli Ali Sami Yen’in ağzından aktardığına göre, Galatasaray Lisesi’nde öğrenci olan ve futbol takımında da oynayan Galip, bir gün Ali Sami’ye "Galatasaray’a rakip olacak bir Türk takımı daha olsa ne kadar iyi olurdu..." der. Ali Sami de "Buna sen önayak olsana." karşılığını verir ve Galip’in takımdan ayrılmasını onaylar. Galip böylece Fenerbahçe’nin kurulmasına destek verir. Bu destekle Fenerbahçe Galip Bey öncülüğünde, karşı tarafta Kuşdili’nde "Sütçü Bulgar"ın kulübesi tabir edilen mekanda kurulur. Yeni yetme bir kulüp olan fenerbahçenin büyümesinde, -Galatasaray’a rakip olamasa da- Rum takımlarına rakip olmasında büyük emeği geçer.
Hem GS futbolcusu, hem de FB Başkanı
      Galip Kulaksızoğlu, 1911 yılında Fenerbahçe’de başkanlık yaparken, bir yandan da Galatasaraylı olduğu için, Galatasaray’ın bazı önemli maçlarında oynar.
Türk futbolu yurt dışına ilk kez 1911 yılı Eylül ayında çıktı. Ve bir Türk takımı, Avrupa sahalarında ilk maçını 11 Eylül 1911 günü, Macaristan’in Kolojvar kentinde, bu kentin adını taşıyan Kolojvar takımıyla yaptı. Bu takım Galatasaraydı, kadrosu da şöyleydi: Ahmet Robenson, Neşet, İsmet, Cevat, Hasan, Bekir Sıtkı Bircan, Dalaklı Hüseyin, İdris, Celal (şehit), Galip Kulaksızoğlu, Emin Bülent Serdaroğlu

     Yine bu maçta Galatasaray forması giyen Dalaklı Hüseyin’in, 1907’de, futbolun ne olduğunu çözmeye çalışan toy delikanlılardan oluşan fenerbahçe futbol takımının ilk antrenörü olduğunu da belirtelim... Bir başka Galatasaraylı yani.. Tesadüf mü sizce?

     Bu arada sadece Galip Kulaksızoğlu değil Hamit Hüsnü Kayacan da Galatasaray kökenlidir. Ali Sami Yen Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye geçenlerin isimlerini şöyle anar : "Fenerbahçe’yi takviye etmek ve bir rakip yaratmak için bizden ayrılan Hasan Fuat, Hamit Hüsnü, Hasan Kamil, Galip, İsmet, Hikmet gibi arkadaşlarımıza gücenmedik ve onları sevmeye devam ettik." 



          "Eski Galatasaray asbaşkanlarindan Avukat Haluk Uğur sordu: "Bilir misin Fenerbahçe niçin kurucusunun adını hiçbir tesisine vermez, özellikle de o çok gurur duyduğu stadına..." Diğer bir sorusu ise "Nasıl olur da, hemen hemen her Fenerbahçeli Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen’i bilir de, nedense Fenerbahçe’nin kurucusunun kim olduğunu bilen bir Galatasaray’lı bulmak bir yana, bir Fenerbahçe’li bile bulmakta zorluk çekersiniz." Haluk Uğur’a göre Fenerbahçe bile bile kendi tarihini tahrif etmiş bir kulüptür. Bunun sebebi ise, bir Galatasaray Liseli’nin gerçek kurucuları olmasıdır. (Galip Bey) 

1 yorum:

  1. Yalandan tarih Galasaray dan dost olmaz. Saint Joseph Lisesi'ni okuyan kim o zaman ?
    http://www.wikizero.biz/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci5tLndpa2lwZWRpYS5vcmcvd2lraS9HYWxpcF9LdWxha3MlQzQlQjF6byVDNCU5Rmx1

    YanıtlaSil